Pussing og stell av hesten

Det er en del jobb med hest, men pussing og stell er en del av gleden med hester. Hesten skal helst pusses og strigles et par ganger daglig. Minimumskravet er én skikkelig puss per dag, for å holde den ren. Hesten skal alltid pusses før man saler den opp og skal ri. Pussingen handler ikke bare om renhold. Når man strigler hesten kan man også sjekke om hesten har sår og skader, eller om den har hovne og vonde muskler. Striglingen blir dermed en daglig mulighet til å sjekke hestens helse og velvære. I tillegg skapes mer nærhet mellom hest og rytter.

Massasje og komfort

Smuss og svette som ligger i pelsen og på huden kan også gi gnagsår dersom hesten ikke blir pusset før oppsaling. Støv og tørket svette ligner mørkegrått støv i pelsen. Dette er godt synlig dersom man slår støvet ut av børsten eller skrapen. Hvis hestens pels er ren, er støvet lyst, og består hovedsakelig av løse hudflak. En ren pels gjør at salen er mindre ubehagelig for hesten. Strigling og pussing øker også hestens blodsirkulasjon, og gjør at hudens fettkjertler fungerer bedre, og lettere skiller ut puss. Fettkjertlene bidrar til å gjøre huden myk og pelsen blank. Når hestens fettkjertler ikke fungerer skikkelig, blir pelsen matt.

Effektiv pussing av hesten

Ikke gjør hastverksarbeid. Pussingen tar litt tid, og det lønner seg å bruke minst en halvtime daglig på pussingen. Det første trinnet i pussingen er å fjerne smuss og støv med en rotbørste. Denne børsten er ganske hard. Pussing med rotbørsten starter på halsen, og man beveger seg bakover. Børst med hårlaget, ikke den andre veien. Når hesten er pusset med rotbørsten, bytter man til en mykere børste, samt en strigle eller skrape. Børsten skal holdes i hånden nærmest hestens hode. Bytt hånd når hesten pusses på motsatt side. Børst med lange, rolige drag, og bruk børsten til å fjerne støvet fra børsten. Hvis støvet ikke blir fjernet, blir det børstet inn i pelsen igjen. Begynn med å børste manen til motsatt side av halsen. Da kommer børsten til under manen. Gå over hele hesten med børsten. Hodet børstes med en myk børste. Etter børstingen kan hesten gjerne tørkes med et håndkle for å fjerne støv og hudrester.

Vær forsiktig når du pusser hestens føtter. Stå med rette ben, eller sitt på huk, men ikke sitt på kne. Hvis hesten gjør en brå bevegelse, må du være klar til å flytte deg raskt vekk. Tørk også hestens øyne og nesebor med en fuktig svamp eller klut. Vær forsiktig, ettersom noen hester kan syns dette er litt ubehagelig. Fjern eventuelle svetterester på nakken, og tørk hestens endetarmsåpning med en annen svamp.

Vasking av hesten

Mange staller har mulighet for vask eller spyling av hesten. Det kan være godt for hesten å bli dusjet en gang om dagen. Da får man vekk svette og smuss. Men ikke bruk mye vann dersom det er kaldt ute. Ikke vask hesten før den skal ut om vinteren, og vær forsiktig dersom stallen er kald. Vasking kan aldri erstatte daglig pussing og strigling. Dusjing er et tillegg, ikke et alternativ, til vanlig stell. Pelsglans er heller ingen erstatning for strigling og børsting. Ikke stå bak hesten ved vask og stell av hestens bakende eller hale. Stå ved siden av hesten, i tilfelle den sparker. Når man skal spyle en urolig hest, kan det være lurt å stå bak en lav skillevegg eller en høyball som beskytter mot spark.